4. března 2014

Účinky Mohendžodára - zdraví, psychosomatika, sexualita

Cvičení tantrické jógy působí celostně, ale rozdělme si pro přehlednost účinky na zdravotní a psychosomatické, a dále na účinky na ženskou sexualitu a duši.
Zdravotní úroveň Mohendžodáro aktivuje a tonizuje svaly pánevního dna a dělohy. Při cvičení Mohendžodára se svaly malé pánve stanou pevnějšími a pružnějšími, pokud byly oslabené, anebo dojde k harmonizaci a zdravému uvolnění, pokud bylo pánevní dno příliš stažené.

Ze zdravotního hlediska to znamená odstranění problémů s močením, inkontinencí, prolapsem dělohy, zlepšení menstruačních poruch (dysmenorea). Intenzivně se prokrvují ženské orgány (děloha, vaječníky, vejcovody, pochva a pánevní dno – svaly ukryté pod oblastí mezi řitním otvorem a pochvou), proto do velké míry klesá riziko opakovaných zánětů, výtoků a krvácení.
Při cvičení se do těla uvolňuje velké množství estrogenů a ženských pohlavních hormonů. Estrogeny a pohlavní hormony mají přímý vliv na ženskou mladistvost a krásu a také to, jak se žena cítí. Má-li žena rozkolísanou hormonální hladinu, cítí se unavená nebo podrážděná, má-li ji naopak vyrovnanou, cítí se svěží, vitální, mladistvá a spokojenější.
Mohendžodáro také částečně posiluje i rektální svaly (oblast pánevního dna a konečníku), a tak představuje účinnou prevenci proti hemoroidům. Zpevňuje rovněž celkově zádové svaly a trup - ženu, která cvičí Mohendžodáro, poznáte podle vpřímené a ladné chůze.
Z hlediska východní medicíny posiluje Mohendžodáro meridián ledvin, a tím přímo zlepšuje prokrvení končetin, pocit vitality, stav vlasů, kloubů, psychický stav a plodnost.

Psychosomatická a energetická úroveň
V prvé řadě je potřeba říci, že pokud je žena spokojená a naplněná na úrovni duše, není důvod, aby se v těle projevovala nemoc. A právě na úrovni psychosomatiky, psychiky a energetické rovnováhy Mohendžodáro léčí nejvíce. Jinými slovy, Mohendžodárem léčíte přímo příčinu výše uvedených zdravotních obtíží.
Pokud tělo není nepřirozeně stažené, ale volně v něm může proudit energie, tělo je zdravé a vyživované. Cvičení tantra jógy učí ženu vědomě pracovat se svou energií, aby mohla živě a léčivě proudit, a tak ženě dodává radost, vášeň a chuť do života. Navyšuje také váš pocit zázemí a bezpečí.

Sexualita
Existují pojmy jako tantrické milování, proto se ani zde nebudeme tomuto tématu vyhýbat! Mnohé ženy nejsou schopné dosahovat při milování orgasmu, naopak velkou část své sexuální energie ztrácí do prostoru. Pokud orgasmu dosáhnou, často to bývá pouze pánevní orgasmus. Prvním důsledkem tohoto stavu je klesající potěšení z milování, druhým pak ztráta části své životní energie. Nejdůležitější pro ženu je v tomto ohledu, z vlastní zkušenosti, pocítit svou vnitřní krásu, přijmout své tělo a vědomě pracovat s jeho energií. Při milování je pak možné energii nechat volně proudit do celého těla a do všech orgánů… Nezbytným předpokladem je zdravé a posílené pánevní dno a také schopnost uvolnit se, vypnout z hlavy a ponořit se sama k sobě.
Právě v tom spočívá tajemství tantry – při milování není zapojena jenom pánev, ale celé tělo a celá Vaše bytost! Je třeba se nejprve propojit sama se sebou…
Thajky a ženy Jižních moří, Kuby a Tichomoří jsou v posilování pánevních svalů velmi zběhlé. Trénují je od malička, tato tradice je předávána z matky na dceru. Vědí totiž, že takto mohou muži – ale nejen muži, především sami sobě – poskytnout neuvěřitelnou rozkoš z milování a pevného spojení.
Proto se, dámy, nebojte své pánevní dno posilovat a tonizovat, objevíte ve svém životě nový rozměr rozkoše. Úzká vagina není jen výsadou žen, které se takto narodí. I po porodu můžete mít vaginu jako osmnáctiletá dívka.
Nebojte se své přirozenosti. “Šťavnatá jóni” je základ krásného milování… Čtvrtá ásana se nejmenuje náhodou právě tak…

Duševní úroveň - Vnitřní žena
Ženské léčivé kruhy navazují na pradávná ženská setkávání a propojování. Na chrámy tantrických kněžek, na chýše moudrých žen kmene, ženské šamanské rituály pro celou komunitu... inu, vyberte si. Otevírají intuici a posilují všechny aspekty ženy, hlavně vnitřní ženu. Na kruzích pracujeme s ženskou energií a probouzíme se jako ženy. Ženská sexualita byla vždy přirozeně spirituální.
Mnoho zdravotních i duchovních cvičení, jako například hatha jóga nebo tai-či, je velmi prospěšných, ale pokud nepracují s vnitřní ženou, posilují u ženy spíše vnitřního muže. Jen si vzpomeňte na pozice bojovníka, které známe z power jógy.
Tantrická jóga umožňuje ženě propojit se s hodnotami, které jsou jí vlastní – tedy láska, laskavost, péče, hloubka, mateřství, ale i kreativita, soucit, vášeň. Hodnoty, které je v dnešní době tolik potřeba obnovit a podporovat.
Mohendžodáro je především vhodné pro zaměstnané ženy, pro manažerky a úspěšné podnikatelky, protože svým výrazným účinkem podporují a vyrovnávají vnitřní ženu. Rovněž ale podporuje maminky, které pečují o děti, protože vrací pozornost ženě sama na sebe – a teprve když je šťastná maminka, je šťastné i děťátko.
Mohendžodáro a tantra věnuje obrovskou pozornost životu, úctě ke všemu živému. Tantra je také cestou osobní zkušenosti…

Zaujalo Vás některé z témat Mohendžodára? Cítíte se v některých oblastech života nenaplněná? Chcete otevřít, podpořit a posílit nějaký aspekt Vašeho ženství? Srdečně Vás zvu na ochutnávku Ženského léčivého kruhu na Praze 9. Přihlásit se můžete na adela.obermajerova@atlas.cz, (+420) 602 688 770.